Monday, June 8, 2009

Pindang Mackerel

* p/s: ikan mackerel? ooo, rupa2nya ikan kembung. hehe. nak bg nampak 'hilir' skit buh nama 'ikan mackerel', padahal ikan kembung je.. hihi. xpe lah yea.. tgok kat bahan2 dia, nmpk mcm sedap. ringkas dan cepat, jimat masa nak buat.. kepada bakal2 isteri tu boleh lah cuba buat dan rasa, amat sesuai utk isteri solehah yg berkerjaya.. kui,kui.. =) "Selamat Mencuba"

BAHAN-BAHAN:

2 ekor ikan mackeral/kembung bersaiz sederhana
2 ulas bwg merah - tumbuk
1 ulas bwg putih - tumbuk
1 ulas bwg besar - potong tegak belah 6
5 biji cili padi -tumbuk
1 inci kunyit hidup -tumbuk
1 btg serai -ketuk
1 inci halia -hiris
1 helai daun kunyit -koyak2kan
2 keping asam keping
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa

CARA PENYEDIAAN:
1. Masukkan 1 mangkuk air dlm periuk dan didihkan.
2. Bila air dah didih masukkan semua bahan tumbuk, bwg besar potong tegak, serai, daun kunyit,halia & asam keping.
3. Reneh guna api sederhana sehingga semua bahan mesra.
4. Kemudian, masukkan ikan. Tutup periuk & biar ikan masak sempurna.
5. Bila ikan dah masak, masukkan garam & sedikit lagi asam jawa.
6. Gaul perlahan2 utk mengelakkan ikan hancur.

No comments:

Post a Comment

salam