Thursday, December 24, 2009

Nasi Minyak Asas

Assalamualaikum, hari ini rasa nak posting satu resepi yang kira enak lah jugak.. dicopy dan di edit dari blog
http://www.ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com
Belajar masak-memasak ye kawan2 semua.. persediaan utk masa dpn.. huhu.. selamat mencuba dan merasa..


Bahan Utama:- (sukatan utk 5 orang)
  • 3 cawan beras - basuh dan toskan.
  • 3 cawan air
Campuran Minyak:-
Cara A:
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 3 sudu besar marjerin
Cara B:
  • 3/4 cawan minyak jagung
Cara C:
  • 1/2 cawan minyak masak biasa
  • 2 sudu besar marjerin
  • 1 sudu besar minyak sapi
Cara D:
  • 1/2 cawan minyak masak biasa
  • 3 sudu besar minyak sapi
Cara E:
  • Setengah cawan minyak jagung
  • 3 sudu besar minyak sapi

Bahan Tambahan:-
  • 1 labu bawang besar (dihiris/dimayang)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 4 cm halia (tumbuk/hiris)
  • Daun pandan
  • sedikit kulit kayu manis
  • buah pelaga
  • bunga cengkih
  • bunga lawang
  • 3 sudu kecil garam
  • 3 sudu kecil gula
  • 1 cawan susu cair
Panaskan kuali, tumis semua bahan dengan minyak pilihan hingga garing. Tuangkan tumisan ke dalam periuk elektrik yang telah diisi sukatan air. Masukkan gula dan garam dan biarkan mendidih. Masukkan susu dan rasa airnya. (Jangan dibiarkan air mendidih lama sangat). Kemudian masukkan beras yang ditoskan tadi. Kacau rata dan tutup periuk. Biarkan nasi tanak seperti biasa. Bila nasi sudah mengering, taburlah kismis/kacang gajus goreng. Boleh juga ditaburkan daun sup/daun ketumbar.


Nota: Kalu boleh, nasi ini jangan dikacau banyak kali, cukup 2 kali sahaja - pertama semasa beras baru dituang ke dalam airnya dan kedua ketika nasi baru mengering dan tempat tekanan periuk elektrik sudah naik ke atas.

No comments:

Post a Comment

salam