Sunday, July 25, 2010

Apam Jagung Kukus


Assalamualikum wbt..kaifahalukum.. apa khabar semua? harapnya dalam kondisi yang stabil dan santai.. Hari ni Marjaat rasa nak posting kan satu resepi yang mudah, menarik dan sedap dengan para pengunjung sekalian.. Resepi yang dicopy paste dari mane ntah, dah lupa.. tengok pada gambarnya tuh, fuhh.. terliur di buatnyaa kan? (duduk kat asrama ni baru terasa nak makan yang pelik-pelik, mengidam itu ini.. sbnrnya rindu nak balik rumah-uwaaa...)

Kenapa saya berminat dengan Apam Jagung Kukus? hehe.. sbb, kat rumah hanya ada kukusan, tak ada pembakar kek (oven/microwave).. gitulah alkisahnya.. oven nya dah rosak gara-gara kuat sgt buat biskut raya tahun-tahun yang lepas.., hehe.. Raya tahun ni nmpaknya xbuat biskut lah, mungkin buat kueh-mueh yang menggunakan periuk kukusan dan barang2 lain shj.. kalau tak pun beli je biskut/kek kat kedai (cara wanita moden yang malas.. hihi).. 

Ok, dibawah ni ada dua cara/resepi Apam Kukus Jagung.. cubalah yang mane satu rasa berkenan, cuba kedua-duanya pun xde masalah.. kenelah rajin dok kat dapur dan memasak.. itu tips isteri solehah.. ('',)
RESEPI PERTAMA :-
 
Bahan A
½ tin jagung manis dalam tin
1 cawan gula
6 biji telur
1 cawan majerin
1 sudu teh bikarbonat
sedikit air

Bahan B
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder.

Cara:
1. Adun semua bahan A sehingga sebati dengan menggunakan mesin pengisar.
2. selepas itu, masukkan bahan B dan sekali lagi adun sehingga sebati.
3. Akhir sekali masukkan adunan tadi dalam loyang bulat.Kemudian kukus sehingga masak selama 15-20 minit.

Cadangan Hidangan:
jagung dalam tin tadi boleh juga diganti dengan kacang merah dalam tin,pisang atau apa saja perisa yang disukai.

RESEPI KEDUA :-

Bahan-bahan:
120gm mentega
70gm gula caster
2 butir telur
120ml susu segar atau susu cair
100gm krim jagung
225gm tepung naik sendiri
Kismis hitam utk hiasan

Cara-cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Gunakan mixer dgn kelajuan tinggi.
2. Masukkan telur sebutir demi sebutir. Pukul hingga sebati.
3. Gaulkan krim jagung dengan sebahagian tepung. Masukkan ke dalam adunan
mentega dan kacau rata.
4. Masukkan susu segar di selang-seli dengan lebihan tepung. Kaup balikkan
menggunakan spatula.
5. Sementara itu panaskan kukusan. Balutkan tudung kukusan dgn kain supaya
air dari bhg dalam tudung tidak menitis ke atas apam.
6. Isikan adunan ke dalam acuan yg sesuai, hiaskan dgn kismis hitam dan
kukus selama 15minit.
7. Sejukkan apam terlebih dahulu sebelum dikeluarkan dari acuan.
________________________________________________________________
ok, selamat mencuba dan merasa Apam Jagung Kukus yang enak... !!!  ('',)
Wassalam...

No comments:

Post a Comment

salam