BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan mackeral/kembung bersaiz sederhana
2 ulas bwg merah - tumbuk
1 ulas bwg putih - tumbuk
1 ulas bwg besar - potong tegak belah 6
5 biji cili padi -tumbuk
1 inci kunyit hidup -tumbuk
1 btg serai -ketuk
1 inci halia -hiris
1 helai daun kunyit -koyak2kan
2 keping asam keping
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
CARA PENYEDIAAN:
1. Masukkan 1 mangkuk air dlm periuk dan didihkan.
2. Bila air dah didih masukkan semua bahan tumbuk, bwg besar potong tegak, serai, daun kunyit,halia & asam keping.
3. Reneh guna api sederhana sehingga semua bahan mesra.
4. Kemudian, masukkan ikan. Tutup periuk & biar ikan masak sempurna.
5. Bila ikan dah masak, masukkan garam & sedikit lagi asam jawa.
6. Gaul perlahan2 utk mengelakkan ikan hancur.
Sumber : http://sudipkayu.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment
salam